Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fontos tudnivalók a 2021-es lakás felújítási támogatásról

Fontos tudnivalók a 2021-es lakás felújítási támogatásról
2021 január elsejétől elérhető a lakásfelújítási támogatás 2021 program, amely minden eddiginél kedvezőbb feltételeket kínál arra, hogy – maximum 3 000 000 forintos, utólagos elszámolású és vissza nem térítendő – állami támogatás segítségével felújítsuk, korszerűsítsük az otthonunkat. Mivel ez a téma sokakat érinthet, egyetlen cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit az otthon felújítási programról tudni lehet és kell.

Fontos tudnivalók a 2021-es lakás felújítási támogatásról:

A lakás felújítási program 2021, 2021 január elsejétől elérhető, amely kedvező feltételeket kínál arra, hogy állami támogatás segítségével korszerűsítsük vagy felújítsuk otthonunkat. .

Tekintettel arra, hogy ezt a téma sok családot érinthet, összegyűjtöttünk minden tudnivalót a támogatásról.

Akárhogy is vigyázunk otthonunkra, egy idő után sajnos elhasználódik, mint minden. Így bár időszakosan, de mindenkinek eljön az életében az a pont, hogy felújításra kerüljön a sor. A felújításba általában nehezen vágunk bele a felújításba, főként az ezzel járó magas költségek miatt, másrészt a kényelmetlenség, a szabadidőnk hiánya miatt. 2021 január elsejétől lehetőség nyílik arra, kedvező feltételekkel, hogy otthonunkat felújítsuk, korszerűsítsük állami támogatás segítségével.

Miről is szól a cikk?

 • Milyen költségekkel számoljunk felújítás során?
 • A támogatás feltételei, kik jogosultak a támogatás igénybevételére?
 • Mekkora összeg igényelhető?
 • Milyen munkálatokra jár a lakásfelújítási támogatás?
 • Hogyan igényelhető a támogatás?
 • A lakásfelújítási támogatás folyósítása
 • Így tudod felhasználni a támogatást a Homedirect-nél!

Milyen költségekkel számoljunk felújítás során?

Otthonunk felújítása vagy korszerűsítése (természetesen mérettől és igényektől függően) akár több millió forintig is terjedhet. Mikor belevágunk még nehéz kikalkulálni pontosan, számunkra mennyibe fog kerülni a teljes felújítás. Célszerű minden felújítás előtt alaposan átgondolni, mely helyiséget (helyiségeket) fog érinteni, melyek nem tűrnek halasztást, mit szeretnénk. Ezek után a kivitelezési lehetőségeket kell mérlegeljük. Az esetleg (egyszerre) alacsonyabb költségek miatt sokan választják a részleges felújítást, ám ez nem minden esetben költséghatékony. Sok esetben segítség lehet ha figyelemmel kísérjük az ebben a témában megjelenő pályázatokat is.

Ha helyiségekre bontjuk a költségeket, nagy átlagban elmondható, hogy a konyha és a fürdőszoba kerül a legtöbbe, hiszen ide az anyagköltségeken túl szakember segítségére is biztosan szükségünk van, így az ő munkadíjával is számolni kell. Mivel a felújítás igen magas részét a munkadíjak teszik ki, így mindenképp érdemes azt is átgondolnunk, hogy milyen munkálatoknál nem tudjuk elkerülni a szakemberek segítségét. Támogatást igénybe venni azért érdemes, mert ha már felújítunk, érdemes minden eltervezett munkálatot egyszerre megcsinálni, nem húzni az időt. Előzetes kalkulációt csinálva akár banki hitelhez is folyamodhatunk, ami hosszú távon nem feltétlenül lesz kifizetődő számunkra, tekintettel a hosszú futamidőre, a nem mindig kedvező kamatokra. Amennyiben ha lakás felújítási programban veszünk részt, akkor a költségek egy részének kifizetése miatt nem kell aggódnunk, hiszen ezek a támogatások általában vissza nem térítendők.

A lakás felújítási támogatás vagy más néven otthon felújítási támogatás 2021-ben olyan vissza nem térítendő segítséget jelent a családoknak, melynek igénybevételével egyszerűbben birkózhatnak meg a felmerülő költségekkel. A támogatás házra valamint lakásra is igényelhető. Fontos tudnivaló a támogatással kapcsolatban, hogy a pályázat utófinanszírozású. Vagyis, ha megnyertük a támogatást, a felújításra szánt összeget nekünk kell finanszíroznunk, majd utólag a felhasznált összeget a támogatás feltételei szerint kapjuk meg.

A támogatás feltételei, kik jogosultak a támogatás igénybevételére?

A magyar állam a támogatás igénylését bizonyos feltételekhez kötötte. Összegyűjtöttük, hogy milyen feltételeknek kell megfelelj ahhoz, hogy a támogatást igényelhesd és meg is kapd. Nagyon fontos , hogy előre tájékozódj, mert az állam utólag téríti meg a költségeidet, és akkor vizsgálja meg, hogy jogosult vagy e.

A magyar állam az otthonfelújítási támogatás igénybevételét feltételekhez kötötte, de a kitételek nem kifejezetten szigorúak. Azért, hogy el tudd dönteni, hogy igénybe veheted-e a felújítási támogatás lehetőségét összegyűjtöttük, hogy milyen feltételeknek kell megfelelned. Azért fontos előre tájékozódnod, mert az állam utólag térít, és akkor vizsgálja meg, hogy jogosult vagy-e.

Az alábbi feltételeknek kell megfelelj:

 1. Magyar állampolgár vagy.

  Ahhoz, hogy igénybe tudd venni az otthon felújítási programot magyar állampolgárnak kell lenned, és Magyarországon kell élned.

 2. Van/hamarosan lesz gyermeked.

  Az állami lakástámogatást akkor veheted igénybe, ha van - legalább egy - 25 év alatti gyereked, aki veled egy lakcímre van bejelentve, azaz veled lakik egy háztartásban. Akkor is igénybe veheted, ha van egy (legalább) 14 hetes magzatod, azaz 3,5 hónapos várandós vagy (vagy a párod). Abban az esetben, ha a gyereked fogyatékkal él – és a szülő otthongondozási díjra jogosult - akkor nem számít a gyerek életkora, ettől függetlenül igénybe veheted a támogatást.

 3. A – felújítandó – ingatlanban kell laknod.

  Ahhoz, hogy élhess az otthon felújítási program 2021 adta lehetőségekkel a felújítandó ingatlanban kell laknod, legalább egy éve. Van ez alól kivétel: nem kell az ingatlanban laknod legalább egy éve akkor, ha az anya várandós, vagy ha a kisgyereketek nincs még egy éves, valamint kivétel az is, ha még nincs (legalább) egy éve, hogy aláírtátok az adásvételi szerződést az ingatlanra, amire a támogatást szeretnéd felhasználni.

 4. Legyen munkahelyed és társadalombiztosításod!

  Akkor tudjátok igénybe venni az ingatlanra a lakásfelújítási támogatást, ha legalább az egyik szülőnek van minimum 1 éves (és fontos, hogy folyamatos) TB jogviszonya. A társadalombiztosítási jogviszony származhat munkaviszonyból (azaz a munkahelyed utalta), vagy akár vállalkozói jogviszonyból (amikor te rendezted). A TB jogviszony származhat emellett középfokú vagy felsőoktatási nappali tagozatos hallgatói jogviszonyból. Fontos kitétel a folyamatosság! A társadalombiztosítási jogviszony akkor folyamatos, ha egy év alatt összesen kevesebb, mint 30 nap megszakítás történt benne. A támogatás egyébként akár külföldi TB jogviszonnyal is igénybe vehető, az igénylés pillanatában azonban legalább az egyik félnek (házasok esetén) hazai TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. A koronavírus (Covid19) járvány miatt az állam megengedőbb, és az utolsó 3 hónapban azt is TB jogviszonynak tekinti, ha éppen álláskereső voltál.

 5. Kizárólag a 2021 január elseje után elvégzett felújításokra vonatkozik a támogatás.
 6. CSOK és babaváró hitel nem akadálya annak, hogy részt vegyél az otthonfelújítási program 2021-ben, sőt a KHR lista sem, ellenben köztartozásod nem lehet, mert akkor nem vagy jogosult.

   

 7. Nem kell, hogy házas légy!

  Fontos kérdés az igénylő(k) státusza. Ha elváltál vagy nem vagytok még házasok, nem gond. Mind a kettő esetben igényelheted a támogatást (elég, ha élettársak vagytok vagy egy egyszülős család is igényelhet).

Az állam fenntartja magának a jogot (és nagy eséllyel meg is teszi majd), hogy ellenőrizze azt, hogy a támogatást valóban a felújításra költötted, trükközni tehát nem érdemes. A számla kifizetésétől 6 hónapon belül bármikor ellenőrizhetik a beépített anyagokat és az elvégzett munka értékének a realitását is vizsgálhatják, nem érdemes tehát felülárazni a munkákat. Fontos, hogy a támogatás családra (azaz névre) szól, nem ingatlanonként, ezért, ha olyan ingatlant vásárolsz, amire már felvették (de te a saját nevedre még nem igényelted meg), akkor te is felveheted a támogatást az ingatlanra.

Mekkora összeg igényelhető?

Ha befejeződtek a munkálatok, akkor minden számlát összesíteni kell, mert ezek alapján kapható meg a támogatás. Az Államkincstár az összes bemutatott számla 50%-át, de legfeljebb hárommillió forintot térít. Ez az összeg az igénylő által megadott bankszámlára érkezik az elbírálást követően. A felújítással járó költségekbe beleszámítanak a munkadíj és az alapanyag költségek is, melyek között alapvetően a támogatás nem tesz különbséget, azaz téríti mindkettőt abban az esetben, ha a térítendő összegnél ezek közel fele-fele arányban vannak. Erre érdemes fokozott figyelmet fordítani a számlák kiállításakor, nehogy kimaradjon egy is, és probléma adódjon a térítés során.

Időben a 30 napos elbírálási idővel és 5 napos utalással kell számolnod!

Fontos, hogy az összeg utólag igényelhető, és az is, hogy szinte minden felújítási munkára (például a fűtéskorszerűsítésre is) felhasználható.

Milyen munkálatokra jár a lakásfelújítási támogatás?

A támogatott munkálatok listája igen hosszú, nézzük melyek ezek pontosan!

 • Az otthon közművesítésére, vagy annak korszerűsítésére, azaz víz-, csatorna-, vagy gázrendszer kialakítására, felújítására.
 • Bármilyen típusú már meglévő fűtési rendszer korszerűsítésére, vagy bizonyos elemeinek cserélésére, a fűtési rendszer újonnan történő kialakítására.
 • Megújuló energiaforrások kialakítására is igénybevehető úgy, mint napkollektor, vagy napelemes rendszer telepítésére, esetleg annak cseréjére.
 • Felhasználható az épület szigetelésére, beleértve a hő-, hang-, és vízszigetelést is.
 • Lecserélhetők a külső nyílászárók és a hozzájuk tartozó elemek, mint a redőny, az árnyékoló(k), a szúnyogháló, és a biztonsági rács.
 • Felhasználható a támogatás a tető teljes cseréjére, felújítására, vagy szigetelésére is.
 • Kémény, vagy egyéb égéstermék-elvezető építésére, korszerűsítésére.
 • Általános, beltéri felújításra is használható, mint a burkolatok cseréjére, felújítására, a falak kifestésére, vagy tapétázására.
 • Használható klímaberendezés beépítésére, vagy cseréjére.
 • Magas belmagassággal rendelkező lakásokban galéria építhető a támogatás által kapott pénzből, a megfelelő engedélyek mellett.
 • Bővíthető a belső tér, felújítható, vagy kiépíthető az emeletre vezető lépcső.
 • De olyan apróságok is rendbehozhatók, mint a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítása vagy cseréje.
 • A külső mellett a belső nyílászárók is, illetve a küszöbök és a párkányok is javíthatók a támogatásból.
 • Az udvart is feldobhatjuk egy új kerítéssel, vagy felújítható a régi.
 • A megfelelő lakásfelújítási engedélyekkel bővíthető vagy új terasz, erkély, esetleg előtető építhető.
 • Lecserélhető a térburkolat, és télikert is kialakítható.
 • Ha a támogatást igénylő fél, vagy annak gyermeke mozgáskorlátozott, akkor az ide vonatkozó rendelet (12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdés) szerint az akadálymentesítés is a támogatás részét képezi.
 • Ha van kapacitás mélyre ásni, akkor a ház alapja is megerősíthető.
 • Mindezek mellett pedig a beépíthető bútorok is lecserélhetőek vagy felújíthatóak a támogatásból.
 • A támogatás nem kizárólag a fő ingatlanra, hanem a vele azonos helyrajzi számon lévő kiegészítő, nem lakás céljára szolgáló épületre, helyiségre is vonatkozik. Ilyen lehet a nyári konyha, tároló, vagy a mosókonyha.
 • Végül pedig felhasználható gépjárműtároló (garázs) építésére vagy egy nyitott kocsibeálló kialakítása.

Hogyan igénylehető a támogatás?

Az igénylés a fenti feltételeknek megfelelő minden 2021. január 1-jén, vagy ezt követően megkezdett és már befejezett felújítás esetén kérhető a megbízói szerződés és a kivitelezés, illetve anyagköltség összegét tartalmazó számlák bemutatásával. Az igénylés háromféleképpen is történhet: benyújtható az állam által üzemeltett ügyfélkapu rendszerén keresztül, postai levélben, és személyesen valamelyik kormányablakban. A hiánytalan igénylés leadása után csak egyszer van lehetőség hiánypótlásra.

Az elbírálást az Államkincstár végzi, amit az igényléstől számított harminc napon belül kézhez is kapunk. Amennyiben pozitív a bírálat úgy a támogatási okirat kiállítása után öt napon belül utalásra kerül a térítés összege. Mindezek után viszont az állam a helyi kormányablak bevonásával jogosult a felújítást követő félévben ellenőrizni, hogy valóban megtörtént-e a felújítás. Jogtalan igénybevétel esetén az Államkincstár felszólítást küld a támogatás visszafizetéséről, és annak kamatterhéről, melyet kötelesek vagyunk megtéríteni.

Ezekre a dokumentumokra lesz szükséged az igényléshez

Mivel az igénylés során csak egyszer van lehetőség a hiánypótlásra, így mindenképpen precízen össze kell készíteni a beadandó dokumentumokat. Amire szükségünk lesz:

 • A kivitelezővel kötött vállalkozási szerződés másolata.

 • A munkálatok, és az anyagköltségek kifizetése után kapott számlák, illetve átutalás esetén annak bizonylata, ezzel együtt egy számlaösszesítő.

 • Az igénylő támogatásra való jogosultságát igazoló dokumentumok, így az igénylő szülő(k) és a támogatásban résztvevő gyermek lakcímet igazoló hatósági igazolványának másolata, és a személyazonosság igazolásához szükséges okirat, mint például személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél.

 • Végül pedig kelleni fog az igénylő büntetőjogi felelőssége tudatában tett 1. számú mellékletnek megfelelő nyilatkozata az alkalmas TB jogviszonyról.

 • Várandósság esetén pedig szükséges a kezelő orvos által kiállított várandósgondozási könyv.

 • Örökbefogadott gyermeknél az örökbefogadás véglegességét igazoló dokumentum, melyet az illetékes gyámhatóság állít ki.

 • Ha 25. életévét betöltött, megváltozott munkaképességű gyermek az igénylés szereplője, úgy be kell nyújtani az ezt igazoló orvosszakértői véleményt is.

A szükséges kitöltendő dokumentumokat a Magyar Államkincstár weboldaláról egyszerűen le lehet tölteni.

A lakásfelújítási támogatás folyósítása

Az otthon felújítási támogatást utólag fizeti az állam (a benyújtott eszközök számlái és a munkadíj számlái alapján) vissza. Ezért fontos alaposan átgondolni, hogy minden kitételnek megfelelsz-e (nehogy ne fizessék vissza), illetve mérlegelni kell, hogy milyen munkát tudsz előre megfinanszírozni, mert utólag kapod vissza az összeg felét. Valamint fontos, hogy egyszer lehet benyújtani a számlákat, nem lehet folyamatosan.

Ha nem áll rendelkezésedre a megfelelő összeg, akkor sincs gond, mert a lakásfelújítási támogatás nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a felújítást hitelből finanszírozd, és már megjelentek a piacon a rendkívül alacsony kamatú hitelek.

Így használhatod fel az otthon felújítási program 2021-et a Homedirect.hu-nál

Itt a nagy lehetőség, hogy akár féláron modern, megbízható hűtő-fűtő inverteres klímával szereljék fel otthonukat! Minőségi, a legmodernebb műszaki megoldásokkal rendelkező inverteres klímával szerelhetik fel most otthonukat, melyet talán csak évekkel később engedhettek volna meg maguknak.

A kiszállás során szakmai tanácsainkkal segítünk Önöknek az igényeiknek leginkább megfelelő készülék kiválasztásában, a megfelelő méretezésben és az ingatlan adta lehetőségek szerinti legjobb elhelyezésben.  Van, akinek fontos a wifis elérhetőség, a különleges design vagy fűtésre is ajánlott klímát keres.  Kiemelkedően energiatakarékos klímát szeretne, esetleg profi fűtésre optimalizáltat keres?  Kisgyermekes családként a rendkívül csendes működésű klímát keresik, vagy komplett egészségvédő szűrőkkel ellátott légkondiban gondolkodnak?  És még természetesen sokféle szempont, igény lehet, melyekben mind tudunk tanácsot adni, megfelelő klímát javasolni.

A hőszivattyús fűtésre is ajánlott klímák manapság már igazán modern megoldást jelentenek. Ráadásul gazdaságos, kényelmes, tiszta, környezetbarát és gyors fűtési módot jelent, miközben a nyári hűtésünk is meg van oldva a fűtő berendezésünkkel. Fűtési igény esetén is a klíma márkák és típusok széles választékát tudjuk bemutatni.

Ki ne örülne annak, ha tiszta, szűrt levegőjű helyiségben lehet, melyből a vírusok, baktériumok, allergének, pollenek és egyéb szennyeződések nagy részét eltávolították? Ma már a modern, minőségi split klímaberendezések kiváló légtisztító szűrőkkel vannak ellátva. Mivel egy split klíma beltéri egységén a működése során rengetegszer keresztülmegy a szoba levegője, így adja magát a lehetőség, hogy az átáramlás során ki tudjuk szűrni a levegőből a káros anyagokat, védve ezzel a magunk és családunk egészségét.

A felújítás megkezdéséhez kérj díjmentes ajánlatot Klímaszerelésre, ahol az Otthonod számára legmegfelelőbb klíma csomagot fogjuk kiválasztani!