Weboldalunk a böngészés tökéletesítése érdekében cookie-kat használ.

Készletkisöprés Érdekel>>

Klíma

Gree konzol inverter 2,7 kW klíma szett

376.200Ft

Gree konzol inverter 3,5 kW klíma szett

404.200Ft

Gree Comfort X inverter 2,7 kW klíma szett

260.600Ft

Gree Pulse inverter 2,5 kW klíma szett

243.600Ft

Gree Amber Royal inverter 2,7 kW klíma szett

413.100Ft

Gree Comfort X inverter 3,5 kW klíma szett

279.300Ft

Gree Pulse inverter 3,2 kW klíma szett

313.944Ft

Gree Amber Royal inverter 3,5 kW klíma szett

432.500Ft

Gree Comfort X inverter 5,3 kW klíma szett

403.800Ft

Gree Amber Royal inverter 5,3 kW klíma szett

490.600Ft

Fisher Summer FSAI-SU-184BE3/FSOAI-SU-184BE3 Inverteres split klíma csomag 5,3 kW

328.901Ft

Fisher FSAIF-Art-122AE3 / FSOAIF-Art-122AE3 oldalfali splitkílma berendezés 3.5 kW

299.989Ft

Fisher FSAIF-Art-181AE2-S / FSOAIF-Art-181AE2 oldalfali splitklíma berendezés 5.3 kW

349.900Ft

Rcool Onyx GRAH12B0-GRAH12K0 Oldalfali Split klíma csomag 3,6 kW

239.900Ft

Rcool Solo 18 GRAJ18B932-GRAJ18K932 oldalfali split klíma csomag 5.2 kW

319.900Ft

Midea MCA3-12FN8D0-SP mennyezeti split klíma csomag 3,5 kW

384.810Ft

Így válasszunk klímaberendezést a forró nyári napokra!

Otthonunk és munkahelyünk kényelméről nem csak a bútorok, a szépen festett vagy tapétázott falak, az igényes dekoráció és a növények gondoskodnak, hanem téli időszakban a fűtőtestek, nyári időszakban pedig a klímaberendezések. Az egyre tikkasztóbb nyarak és az egyre melegebb időjárás egyre többünket sarkall arra, hogy beszerezzünk egy klímaberendezést. A klímaberendezésekkel nem csak az optimális hőmérséklet beállításáról gondoskodhatunk, hanem akár a levegő páratartalmának a megfelelő beállításáról is. A klímaberendezések választéka igen nagy, a funkcióik és elhelyezési lehetőségeik szintén sokrétűek, ezért nehéznek tűnhet a megfelelő klíma kiválasztása. A könnyebb döntés érdekében érdemes elolvasni az alábbi szempontokat.

Fontos, hogy utánajárjunk, elhelyezhetünk-e külső egységet a falon. Ha saját ingatlanról van szó, akkor természetesen ezzel nem kell törődnünk. Ezt követően már csak azt kell eldöntenünk, hogy hova szeretnénk elhelyezni az egységeket. Természetesen a klímaszerelőnek lesz egyértelmű javaslata, de szerencsésebb, ha nekünk is van véleményünk. 

Ha kiválasztottuk a klíma helyét, egyértelművé válik, milyen készülékre lesz szükségünk. A klímák hűtőkapacitása jelentősen eltérhet, ezért nagyon fontos, hogy az otthonunk paramétereinek megfelelő készülék mellett döntsünk. Egy alulméretezett klíma egyszerűen képtelen kellő hatékonyságot biztosítani, a túlméretezett választás viszont szükségtelen pénzkidobást jelent. A méret megválasztása után számba kell vennünk a klíma extra funkcióit, de érdemes a márkaminőséggel és az energiahatékonysággal is foglalkoznunk. Az Extreme Digital kínálatában szereplő termékek kivétel nélkül megbízható klímaberendezések, így nem kell attól tartanunk, hogy elégtelen minőségű berendezést vásárlunk. Érdemes idejekorán gondoskodnunk a klíma beszerzéséről, hiszen az engedélykötelesség miatt a klímaszerelők megfogyatkoztak, a megbízható szolgáltatást nyújtó szerelők gyakran hónapokra előre be vannak táblázva.

A klímaberendezés ára

A klímák vásárlása több tízezer, vagy akár több százezer forintos beruházást is jelenthet. Egy mobilklíma már valamivel kevesebb, mint 90.000 forintért is megvásárolható, de egy három részes split klíma ára csaknem elérheti a fél millió forintot is. Már egy mobilklíma is hatalmas segítséget jelenthet nagyobb alapterületű helyiségek hőmérsékletének az optimalizálásban is. Már egy 90.000 forint értékű mobilklíma is A energiaosztályú, többféle kivezetési lehetőséggel és rengeteg automata beállítási lehetőséggel rendelkezik. A több százezer forintos modellek öntisztító funkcióval, és intelligens beállítási lehetőségekkel rendelkeznek.

Mobil klíma vagy split klíma?

A mobil klíma előnye, hogy egyszerűen beköthető, használatához nincs szükség csövek bekötésére, könnyen áthelyezhető egyik helyiségből a másikba. A mobil klímák zajosabban és alacsonyabb hatásfokkal működnek, mint a falra szerelhető klímaberendezések. Elsősorban olyan épületekben érdemes mobilklímát választani, ahol a kültéri egységet nem lehet elhelyezni. Például a műemléképületek homlokzatát tilos megváltoztatni, de a hőmérsékletük szabályozására egy mobilklíma kiváló választást jelenthet. A split klímák a legismertebb és legelterjedtebb klímaberendezések. A split klímák egy vagy több beltéri és egy kültéri egységgel gondoskodnak az ideális hőmérsékletről. Létezik még az úgynevezett inverter split klíma is. Kialakítását tekintve ugyanolyan, mint egy split klíma, csak a terheléshez jobban illeszkedő módon vezérli a hűtés és a fűtés folyamatát. Az inverteres klíma nem ki és bekapcsol, mint egy hagyományos split klíma, hanem folyamatos üzemelés mellett biztosítja az optimális hőmérséklet beállítását. A folyamatos üzemelés ebben az esetben nem jelent nagyobb energiafogyasztást.

A klímaberendezés teljesítménye

Klímaberendezés vásárlásakor az egyik legfontosabb adat, amelyet a leírásnál rögtön keresni kezd a szemünk, a teljesítmény. A szoba, iroda és egyéb helyiségek méretét figyelembe véve célszerű a megfelelő klímát kiválasztani. Egy négyzetméternyi alapterület megfelelő hűtéséhez 0,1 kW energiára van szükségünk. Egy 2,7 kW teljesítményű klímaberendezés tehát alkalmas akár egy 27 négyzetméteres alapterületű helyiség hűtésére is. A hűtés, fűtés hatékonyságát befolyásolja még a szoba belmagassága és az épület szigetelése is. Nagyobb belmagasság esetén érdemesebb lehet néhány kW-tal nagyobb teljesítményű klímát választani.

A klímaberendezés zajszintje

A zajszint mértékét dB jelzéssel találhatjuk meg a termékleírásnál. Ez az érték 20 dB körül is alakulhat egyes modelleknél, de olyan klímaberendezés is kapható, amelynek zajszintje meghaladja az 50 dB értéket. Minél magasabb a zajszint mértéke, annál hangosabb a klímaberendezés. Viszonyításképpen figyelembe vehetjük, hogy otthoni környezetben az emberi párbeszéd hangereje 50-55 dB lehet. A 30 dB alatti zajszint tehát már kevésbé zavaró, a 25 dB, vagy ez alatti zajszint már kifejezetten csendesnek számít. Azonban minden esetben figyelni kell arra, hogy az egyes klímák adatlapján szereplő zajszint a külső vagy beltéri egységre vonatkozik.

A garancia időtartama

A mobilklímák garanciális ideje előfordulhat, hogy kevesebb, 1-2 év, mint a fali klímaberendezésekre vállalt garancia időtartama. Egyes gyártók 1-2 év garanciát vállalnak a klímaberendezésekre, de csak abban az esetben, ha a szakszerviz álltál regisztrált klímaszelő üzemeli be a készüléket, és a klíma tisztítását minden évben elvégzi a szakszerviz. Ebben az esetben a klíma tisztításáért meghatározott díjat kell fizetnünk.

A klíma energiatakarékossága

A környezettudatosságról sem szabad megfeledkeznünk, amikor klímaberendezést vásárolunk. Minél több energiatakarékos eszközzel rendelkezünk otthon, annál többet tehetünk a környezetünkért, és annál kisebb összeget kell minden hónapban kifizetnünk az áramszolgáltatásért. Klímaberendezést vásárolhatunk A, A+, A++ energiabesorolással is.

További szempontok

A klímaberendezések rendszeres karbantartása fontos, ezt segíti elő több eszköz öntisztító funkciója. Egyes modelleket időzített be és kikapcsolással teszik még kényelmesebbé a használatot, és több klímaberendezés is vezérelhető a távirányító közelében tapasztalható hőmérséklet alapján. Az egészségünk védelmét szem előtt tartva vásárolhatunk mosható HEPA szűrővel, és egyéb antibakteriális szűrőkkel ellátott modelleket is. Ha az éjszakai nyugalom fontos, olyan modellt válasszunk, amely rendelkezik éjszakai üzemmóddal, és automatikusan szabályozza az éjszakai hőmérsékletet!

Érdemes tudni, hogy számos klíma esetén találhatunk valamilyen fejlett szűrőmegoldást, ami az otthonunk tisztaságát, illetve a környezetünk egészégét kívánja szolgálni. A korszerű szűrőberendezések antibakteriális és egyéb károsanyag szűrőket jelentenek, amelyek hatékony megoldást jelentenek a porszemek, a spórák és egyéb szennyeződésekkel szemben is. A párátlanító funkcióval rendelkező berendezések védelmet jelentenek az otthonunk túlnedvesedése ellen, ami különösen abban az esetben fenyeget bennünket, ha a lakásban szárítjuk a ruháinkat, főzés során jelentős mennyiségű gőzt juttatunk a levegőbe. A nedves levegő miatt nagy valószínűséggel megtelepszenek a penészgombák, illetve a különböző fertőzések is kiváló táptalajra lelhetnek a nedves lakásunkban. A párátlanító funkcióval ellátott klíma képes megvédeni az otthonunkat ezektől a problémáktól.